Houtbeitel en kroontjespen

Hubbers interieurmakers houtbeitel en kroontjespen

Bas van der Hoeven was journalist voor dagblad De Gelderlander. Voor deze krant schreef hij ruim tien jaar columns. In Eerste Streken en Droompijn zijn 120 van zijn stukjes gebundeld. Na een bezoek aan de nieuwe Hubbers website schreef Bas de column ‘Houtbeitel en kroontjespen’.

In mij woelt een diep verlangen dat door opsluiting, uitsluiting en insluiting zwelt tot ondraaglijke zwaarte. Vandaag laat ik het los: ik zou willen schrijven zoals het team van Hubbers interieurmakers interieurs bedenkt en bouwt. Waarom? Dat zal ik proberen uit te leggen.

Blog_Houtbeitel_Kroontjespen

‘De pen is machtiger dan het zwaard’ is een internationaal erkend aforisme. De uitspraak ‘een vaardig gehanteerde houtbeitel brengt zelfs kroontjespennen tot zwijgen’, ben ik nog nergens tegengekomen. Jammer.

Na dit intro is de fijnproever al overtuigd. Mijn proza heeft alles wat de bouwkunst van Hubbers interieurmakers ontbeert: krullen, tierlantijnen, feesttoeters en alarmbellen. Juist daarom vind ik dit verhaaltje hier helemaal op z’n plaats. Om te laten zien hoe het niet moet en anderzijds te beschrijven hoe het kan.

Om de vergelijking door te trekken zou ik interieurs van Hubbers willen vergelijken met een boek. De kaft als toegangsdeur. Bij binnenkomst herken je onmiddellijk het werk van de meester en toch treed je een nieuwe wereld binnen. Een wereld die wordt gekenmerkt door eenvoud. Bedrieglijke eenvoud zou ik zelfs willen zeggen, want achter strakke fronten schuilen complexe constructies, hoogwaardige technieken en bezield vakmanschap. Kunstzinnige interieurs, tijdloze meesterwerken die ook nog eens gebruiksvriendelijk zijn. Een lade of kast wordt pas opbergruimte als je zacht op het frontje drukt. Handgrepen en kunstgrepen passen niet meer in het strakke ritme van Hubbers’ vormenpoëzie. De beeldtaal van Hubbers interieurmakers heeft zich sterk ontwikkeld sinds oprichter Ton Hubbers een gespecialiseerd team rond zich heeft verzameld. Daardoor kan hij zich alleen met ontwerpen bezighouden. Met de wensen van opdrachtgevers als uitgangspunt gumt hij net zo lang tot alleen de onmisbare lijnen overblijven.

Het resultaat?
Krachtige eenvoud.
Meesterlijk maatwerk.
Tijdloze schoonheid.
Dagelijks gebruiksgenot.
Een investering in onbetaalbare liefde voor het leven.
Dus duurzamer dan het woord duurzaam.

Zo, mijn diepste verlangen is er uit. Jammer dat ik nog steeds zoveel woorden nodig heb om een beetje in de buurt te komen van de zeggingskracht van één foto op deze site. Ik ga schaven aan mijn schrijfstijl.

Bas van der Hoeven