Interieurarchitect of binnenhuisarchitect?

Ontwerp

Interieurarchitect of binnenhuisarchitect?

Er worden verschillende termen gebruikt voor het beroep interieurarchitect. Zo noemen mensen het binnenhuisarchitect, interieurontwerper, interieurstylist of interieurarchitect. Maar zijn er verschillen tussen deze termen? Jazeker! We leggen je graag uit hoe dit zit.

Binnenhuisarchitect én interieurarchitect zijn beschermde titels

Je mag jezelf niet zomaar architect, notaris of advocaat noemen. Dit zijn officiële titels en die zijn beschermd. Dit geldt ook voor de titel interieurarchitect. Deze titel is sinds 1987 beschermd.

Binnenhuisarchitect is volgens het architectenregister een synoniem voor interieurarchitect. Hier gelden dezelfde regels voor. De term interieurontwerper en interieurstylist zijn daarentegen geen beschermde titels. Iedereen mag een bedrijf starten en zich zo noemen.

Wat moet je doen om binnenhuisarchitect te worden?

Om binnenhuisarchitect te worden moet je zowel een bachelor- als masteropleiding doorlopen. Vervolgens moet je twee jaar als interieurarchitect werken voordat je je mag inschrijven in het architectenregister. Daarnaast dient er regelmatig bij- en nascholing gevolgd te worden. Bij Hubbers werken twee binnenhuisarchitecten die dit traject doorlopen hebben en deze titel dus officieel mogen dragen.

Binnenhuisarchitect architecten register

Wat doet een binnenhuisarchitect/ interieurarchitect?

Een binnenhuisarchitect is verantwoordelijk voor de binnenzijde van een gebouw of woning. Vroeger werd de binnenhuisarchitect ingeschakeld als de architect klaar was met zijn ontwerp. Tegenwoordig wordt de binnenhuisarchitect in een vroeg stadium betrokken bij het proces. De binnenzijde van een gebouw is namelijk net zo belangrijk als de buitenzijde.

Onze binnenhuisarchitecten zijn vooral bezig met het (her)indelen van ruimtes. Een ontwerp moet logisch zijn, makkelijk in gebruik en moet aansluiten op de sfeer die de opdrachtgever wenst. Maar er gebeurt nog veel meer. Een interieurarchitect heeft veel kennis van materialen, weet hoe je een ruimte moet verlichten en houdt zelfs rekening met akoestiek.

Maar de allerbelangrijkste opdracht is om de wens of droom van de opdrachtgever te vertalen naar een concreet plan. We zijn trots op deze quote van een klant:

“Ze hebben precies begrepen wat ik voor ogen had.

Zo had ik het zelf niet kunnen verzinnen

Bekijk al onze projecten!

Wat doet een interieurstylist/interieurontwerper?

Een interieurstylist houdt zich vooral bezig met de details van een woning. Denk aan de kleur kussens op de bank, welke vaas er in de kast komt en de keuze voor de planten. We durven wel te stellen dat zonder interieurstyling een ruimte niet echt af is. Daarom verzorgen we ook dit gedeelte van het proces als de opdrachtgever erom vraagt.

Wanneer moet in een binnenhuisarchitect of interieurarchitect inschakelen?

Wilt u uw woning anders indelen en/of wilt u graag een perfect passend maatwerk interieur dat helemaal naar uw wens is ontworpen? Kies dan voor een binnenhuisarchitect. Hubbers interieurmakers adviseert en ontwerpt, van idee tot constructie, vormen, kleurstelling en stoffering. Wij vertalen uw wensen naar een ontwerp inclusief moodboard en 3D impressie zodat u een juist beeld krijgt over het resultaat. Uw stijl en smaak zijn daarbij uitgangspunt. En uiteraard hebben wij goede ideeën over de dagelijkse bruikbaarheid van het interieur. Een goed ontwerp is een perfect samenspel tussen design en functionaliteit. Uw ontwerp vervolgens laten realiseren? Ook dat is mogelijk bij Hubbers interieurmakers. Bekijk hier al onze projecten.

Wilt u onze binnenhuisarchitecten ontmoeten?

Wilt u ook een goed interieuradvies? Neem dan contact op en vraag naar Anja of Lonneke. Zij helpen u graag verder!